Smartphone in het verkeer gevaarlijk?

Alcohol of drugs gebruiken en dan gaan autorijden is uiteraard gevaarlijk, dat is algemeen bekend. Maar hoe zit dat met de aanwezigheid en/of gebruik van de smartphone tijdens het rijden? Inmiddels is duidelijk dat ook dat gevaarlijk is en tot ongelukken kan leiden, niet in de laatste plaats omdat de concentratie en focus op de weg afneemt door het gebruik van een mobiele telefoon tijdens een autorit. Toch lijken we ons amper bewust van al die gevaren want we appen en sms’en nog steeds heel veel tijdens het autorijden. Als je stilstaat in een file is het nog begrijpelijk dat je even op je smartphone kijkt of je een bericht hebt ontvangen. Maar om dat te doen met snelheden boven de honderd kilometer per uur is toch wel bedenkelijk, het risico op een ongeluk neemt dan namelijk echt zienderogen toe.

Is SafeDrivePod de oplossing?

Een Nederlandse startup, bestaande uit slechts drie man, heeft SafeDrivePod ontwikkeld, een product dat ervoor zorgt dat we minder worden afgeleid in het verkeer door onze smartphone. De SafeDrivepod bestaat uit een pod, zeg maar een apparaatje, een server en een app voor je smartphone. De pod zendt een signaal uit als de auto aan het rijden is, terwijl de app zelf ook kan bijhouden of de bestuurder aan het rijden is of niet. Op het moment dat er geconstateerd wordt dat de bestuurder aan het rijden is, wordt de toegang tot alle apps geblokkeerd, wat natuurlijk wel zo veilig is. Handsfree bellen blijft echter gewoon mogelijk, ook daarbij is er sprake van afleiding en verlies van concentratie, maar niet zo erg als het lezen of versturen van een bericht via de smartphone.

Smartphone in de auto verbieden?

Er zijn plannen om het gebruik van de smartphone zelfs helemaal te verbieden tijdens het autorijden. Dat betekent dat het mobiele toestel uit moet staan en er geheel geen gebruik van kan worden gemaakt op dat moment. Toegegeven, dat is wel een drastische oplossing, want we willen toch wel graag bereikbaar blijven mocht er iets naars gebeurd zijn met iemand uit de familie of vriendenkring. Bovendien heeft zo goed als iedereen tegenwoordig wel een voordelig mobiel abonnement, bijvoorbeeld door het vergelijken van sim only abonnementen online. Maar wat niet is kan nog komen. Want in het begin werd eerst het bellen met een smartphone in de auto op zich verboden, nu ben je al strafbaar als je tijdens het autorijden een je smartphone vasthoudt. Maar wellicht is ook het handsfree bellen nog een brug te ver. De toekomst zal het moeten uitwijzen.

 

 

vergelijk-simonly

css.php