Waarvoor gebruik je een laser pointer?

Een laser is een dunne straal gebundeld licht en heeft sinds de jaren 60 een tamelijk onterechte slechte reputatie. In het jaar dat de laser voor het eerst werd gepresenteerd door de uitvinder, Theodore Maiman, ontstond er een rel rondom de uitvinding. Men dacht dat het een straal des doods was, of beter gezegd, een ‘death ray’. Niets is minder waar natuurlijk. De laser werd voorspelt gebruikt te worden in de volgende vijf toepassingsvlakken:

 

  1. het versterken van het licht;
  2. onderzoeken van materie;
  3. vergroten van het aantal communicatie kanalen;
  4. communiceren in de ruimte;
  5. concentreren van licht voor toepassingen binnen de chemie, industrie en geneeskunde.

 

Van die vijf is alleen punt 4 nog niet gerealiseerd. We kunnen stellen dat ze in de jaren 60 dus wat overdreven hebben gereageerd op deze magnifieke uitvinding.

De historie van de laser pointer

De eerste laser pointer ooit werd gepresenteerd en ontwikkeld in de jaren 60 door Theodore Maiman, zoals we hierboven al even kort omschreven. Maiman presenteerde een robijnlaser die een donkerrode lichtstraal afvuurde middels een laser gemaakt van synthethisch gefabriceerde robijnkristallen.

 

De laser pointer is een nuttig straaltje licht dat enorm precies wordt voortgestuwd. Laser was officieel een afkorting, maar is zo ingeburgerd in de taal dat het al niet meer met hoofdletters wordt geschreven en ‘gewoon’ als woord wordt gezien. Officieel staat laser voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.

 

De wat eenvoudigere uitvindingen zoals de laserpen of de laser pointer, en zelfs de laser lamp, konden zich zonder de uitvinding van de laser niet een weg vinden naar de commerciële wegen. We kunnen er nu leuke spelletjes mee doen, interactieve lessen mee voorbereiden, maar ook op de professionele en medische wegen weet de laser zich een lange route te bewandelen.

De laser is bijvoorbeeld te vinden in het onderwijs, maar ook in de chemie, communicatie en in de medische wereld. We kunnen dus wel stellen dat de laserpen en de laser in het algemeen voor een hele hoop doeleinden gebruikt kan worden.

css.php